Vlooien

Vlooien

VLOOIEN HET VERSCHOLEN GEVAAR
Krabben, bijten, zenuwachtig gedrag,... het kunnen allemaal tekenen zijn dat uw huisdier vlooien heeft. Vaak worden er geen levende vlooien aangetroffen maar wel vlooienpoepjes. Vlooienpoepjes zijn donkerkleurig en ongeveer 1 mm lang en als je ze nat maakt, verspreiden ze een rood/oranje kleur. Dit is een bewijs dat er vlooien op het dier aanwezig zijn (geweest). Volwassen vlooien zijn snel en lichtschuw en dus niet gemakkelijk te zien. Indien u er toch een paar ziet, kan dit betekenen dat er zich nog veel meer verschuilen.

Bovendien maken volwassen vlooien maar 5% uit van het totale probleem. De andere 95% zijn eitjes, larven of poppen die zich bevinden op plaatsen waar uw huisdier is geweest, zowel binnen als buiten uw huis(houden).

Net zoals alle levende organismen vermenigvuldigen vlooien zich. En dat gaat snel. Zo kan een vrouwelijke vlo tot 50 eitjes per dag leggen. Deze vallen na 2 uur van uw hond of kat af en nestelen zich in uw zetel, tapijt, bed, laminaat, auto, caravan, tuin, schuurtje,... Uit die eitjes komen vlooienlarfjes die zich voeden met o.a. huidschilfertjes en uitwerpselen van volwassen vlooien. Die larfjes worden op hun beurt poppen die op gunstige omstandigheden wachten om uit te komen. Deze hele cyclus kan zeer snel gaan maar ook maandenlang duren. De nieuwe uitgekomen vlooien bespringen nietsvermoedende honden, katten of mensen.

Vlooien een hoop ellende voor u en uw huisdier
Vlooien leven van het bloed van hun slachtoffers. De wondjes die ze maken om bloed te zuigen, kunnen erg jeuken. Sommige dieren zijn allergisch voor het speeksel van de vlo. Dan volstaan een paar vlooienbeten om een hele waterval aan allergische reacties teweeg te brengen. Als er heel veel vlooien op één dier zitten, kunnen ze zelfs bloedarmoede veroorzaken. Daarnaast maakt een bepaald type lintworm (Dipilydium) handig gebruik van de cyclus van de vlo. Omdat honden en katten vlooien vaak oplikken, wordt de daarin aanwezige lintwormlarve meegenomen en kan hij in het maagdarmstelsel van de gastheer weer uitgroeien tot volwassen lintworm. In uitzonderlijke gevallen kan dit een gevaar vormen voor kinderen die in contact komen met besmette huisdieren. 
 

Er zijn geen producten in deze categorie.